Sjeverna Irska
0

Lider katoličke stranke dobio prijetnje smrću

FENA
Gerry Adams (Foto: AFP/POOL)
Gerry Adams (Foto: AFP/POOL)
Lider sjevernoirske katoličke stranke Sinn Fein Gerry Adams dobio je prijetnje smrću, saopćila je njegova stranka u nedjelju.

Jedan državni tajnik iz njegove stranke je upozorio da će Adams biti "pogubljen za 24 sata". Upozorenje je stiglo putem telefona uime protestantske paravojne grupe "Borci za slobodu Ulstera" (UFF).

UFF je naoružani ogranak UDA, Udruženja za odbranu Ulstera, jedne od protestanstskih grupa koje se bore za ostanak Ulstera u Velikoj Britaniji.

Prijetnje smrću su uslijedile nekoliko dana poslije zaključivanja sporazuma između katoličke i protestantske stranke koji je uklonio posljednju prepreku za potpunu primjenu mirovnog procesa pokrenutog 1998.

Mirovni sporazumi iz 1998. godine okončali su tridesetogodišnje nasilje u kojem je ubijeno 3.500 ljudi između 1969. i 1998.

Britanski premijer Gordon Brown je saopćio u četvrtak da će prenošenje sudskih i policijskih ovlasti s Londona na Belfast, što je rezultat dvosedmičnih pregovora katolika iz Sinn Feina i protestanata iz Unionističke demokratske stranke (DUP), početi 12. aprila.