Kritikovao i UAE
57

Lider Huta tvrdi: Saudijska Arabija cenzuriše Kur'anske ajete kako bi izbjegla ljutnju Izraelaca

V. K.
Lider jemenskih Huta Abdul-Malik al-Houthi govorio je o odnosima arapskih zemalja sa Izraelom te je uputio posebnu kritiku Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U obraćanju putem medija Al-Houthi je rekao kako Saudijska Arabija nastoji normalizovati odnose sa Izraelom i da je na tom putu spremna da uklanja i dijelove Kur'ana koji bi mogli biti sporni u kontekstu Izraela.

"Dinastija Saud uklanja Kur'anske ajete iz udžbenika kako bi izbjegla ljutnju cionista. Posebno se cenzurišu dijelovi koji govore o zločinima koje su počinili Jevreji", rekao je lider pokreta.

Poručio je kako ovakav potez predstavlja veliku nepravdu prema budućim generacijama.

"Saudijski zvaničnici su uklonili čak i tradicije poslanika, u potpunosti ili djelimično. To je velika nepravda prema budućim generacijama. Taj potez je vjerovatno u skladu s planom Saudijske Arabije da normalizira odnose s Izraelom", naveo je.

Na kraju, sličnu kritiku je uputio i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Ujedinjeni Arapski Emirati također slijede taj primjer govoreći pozitivno u udžbenicima o cionistima u pokušaju da odgoje generaciju koja je prijateljski raspoložena prema Izraelu", zaključio je lider jemenskog pokreta.