TV obraćanje
15

Lider Hezbollaha tvrdi da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah izjavio je danas da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu i Hezbollahu i rekao da je libanski premijer Saad al-Hariri, koji je dao ostavku na mjesto premijera tokom svog boravka u Rijadu, zadržan u Kraljevini.

U televizijskom obraćanju Nasrallah je rekao da je Haririjeva ostavka bila "saudijska intervencija" u libansku politiku i pozvao je Haririja da se vrati u Liban. On je rekao da je libanska vlada i dalje legitimna i da nije podnijela ostavke.

Rekao je kako je malo vjerovatno da će uslijed ove krize izbiti rat s Izraelom, čega se mnogi plaše te da njegova moćna militantna grupa pomno prati bilo kakva potencijalna nastojanja Izraela da iskoristi ovu krizu i započne još jednu borbu s Libanom.

Lider Hezbollaha smatra da se iza ostavke premijera Saada Haririja iz Saudijske Arabije krije namjera Rijada da od Irana preuzme pokroviteljstvo nad malim Libanom.

Nasrallah je upozorio Izrael da ne pokušava iskoristiti nastalu situaciju.

"Neka Izrael ne misli da smo u nevolji. Apsolutno nismo. Sigurni smo i osjećamo se jače uoči bilo kakve prijetnje", rekao je Nasrallah.