Pariz
57

Lider francuske desnice Bardella: Nećemo Kijevu obezbijediti oružje za napad na Rusiju

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider francuske krajnje desnice Jordan Bardella izjavio je da podržava pravo Ukrajine da se brani od Rusije, ali ako bude izabran za premijera neće Kijevu obezbijediti projektile koji bi mu omogućili da napadne teritoriju Rusije.  

Također je kazao da će se pridržavati obaveza Francuske prema vojnom savezu NATO-a ako postane premijer.

Bardellina stranka Narodni skup (RN) vodi u anketama javnosti uoči vanrednih parlamentarnih izbora 30. juna i 7. jula, što je dovelo do pitanja o implikacijama na vanjsku politiku ako osvoji dovoljno mjesta za formiranje vlade.

"Želim da Ukrajina ima na raspolaganju municiju i opremu koja joj je potrebna za držanje fronta, ali moja crvena linija se neće promijeniti, a to je slanje opreme koja bi mogla imati posljedice eskalacije u istočnoj Evropi", kazao je Bardella novinarima u Eurosatory armsu, sajmu u blizini Pariza.

Dodao je da ne planira da šalje rakete dugog dometa ili drugo oružje koje će Ukrajini omogućiti da udari na rusku teritoriju.

"Moj stav se nije promijenio i neće se promijeniti - radi se o podršci Ukrajini i izbjegavanju svih rizika od eskalacije u regionu. I mislim da je rizik od eskalacije, naravno, stvaran", kazao je.

Čak i ako bi RN predvodio francusku vladu, Emmanuel Macron bi ostao predsjednik i šef francuske vojske.

Ali ustav takođe daje premijeru ulogu u pogledu odbrane, s tim da podjela vlasti nije jasna.

Macron bi izgubio kontrolu nad unutrašnjom politikom, uključujući ekonomsku politiku, sigurnost, imigraciju i finansije, što bi zauzvrat uticalo na druge politike, kao što je pomoć Ukrajini, jer bi mu bila potrebna podrška parlamenta da finansira bilo kakvu podršku u okviru godišnjeg budžeta Francuske.