Grad bogat naftom
0

Libijski pobunjenici zauzeli i Bin Džavad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijski pobunjenici ponovo su preuzeli kontrolu nad Bin Džavadom, udaljenim 50 kilometara zapadno od Ras Lanufa, ključnog grada bogatog naftom, koji su ranije danas zauzeli, javio je AFP.

Pobunjenici su naveli da su im priliku za zauzimanje Bin Džavada pružili jutrošnji vazdušni udari francuskih snaga, koje su uništile nekoliko tenkova libijske vojske.

Pobunjenici su nastavili da napreduju ka zapadu i Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe Moamera Gadafija, prenijeli su izvještači francuske agencije.

Protivnici Gadafijevog režima povukli su se iz Bin Džavada 6. marta, pošto su pretrpjeli velike gubitke kada su ih napale libijske snage potpomognute avionima.

Libijski pobunjenici otjerali su ranije danas Gadafijeve snage iz Ras Lanufa, koji se nalazi 370 kilometara zapadno od uporišta pobunjenika Bengazija i 210 kilometara od Adždabije, koju su pobunjenici povratili juče, poslije nedjelju dana vazdušnih napada koalicionih snaga.

Libijski pobunjenici su sinoć saopćili da nastavljaju da se kreću prema zapadu Libije i da su preuzeli kontrolu nad gradom Brega i, potpomognuti vazdušnim udarima zapadne koalicije, probili front Gadafijevih trupa i zauzeli Adždabiju, koja se nalazi oko 80 kilometara istočno od Brege.

U Misrati su juče vođene žestoke borbe. Snage lojalne Gadafiju su smanjile bombardovanje grada koji je u rukama pobunjenika, nakon što su koalicione snage pogodile nekoliko njihovih položaja na periferiji, mada Gadafijevi snajperisti i dalje pucaju na ljude s krovova u centru grada, navode zapadne novinske agencije.

Misrata je jedini veći grad na zapadu zemlje, oko 200 kilometara istočno od prijestonice Tripolija, koji je u rukama pobunjenika i grad je odsječen od ostatka glavnih pobunjeničkih snaga koje se bore protiv Gadafijevih snaga na istoku Libije, prenose agencije.