Zbog prekomjerne upotrebe sile
0

Libijski ministar pravde podnio ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijski ministar pravde Mustafa Abdeljalil podnio je u ponedjeljak ostavku zbog "prekomjerne upotrebe sile" protiv demonstranata u Libiji.

U znak protesta zbog nasilnog gušenja antivladinih demonstracija u ovoj sjevernoafričkoj državi, ostavke su podnijela i tri službenika libijske ambasade u Stockholmu.

"Ministar Mustafa Abdeljalil rekao je, u telefonskom razgovoru za dnevni list Kurina, da je podnio ostavku u znak protesta zbog nasilja i prekomjerne upotrebe sile snaga sigurnosti protiv nenaoružanih demonstranata, izvjestio je na svojoj internet stranici ovaj list blizak Saifu al Islamu, sinu libijskog lidera Moamera Gaddafija", javio je AFP.

Tri službenika libijske ambasade u Stockholmu svoje ostavke su objavili u pismu upućenom švedskoj novinskoj agenciji TT u kojem su "osudili genocid nad civilima u Libiji" i pozvali ostale zaposlene u ambasadi da isto postupe.

Jedan od zaposlenih radio je kao prevodilac u ambasadi, drugi je bio radnik u konzularnom odjeljenju, a treći tajnik, javio je AP.

U nedjelju je ostavku podnio stalni predstavnik Libije u Arapskoj ligi kako bi se pridružio demonstrantima, a Al Jazeera navodi da je to učinio i libijski ambasador u Delhiju, kao i diplomata nižeg ranga u Pekingu, koji je rekao da postoji mogućnost da je Gaddafi napustio zemlju.