Svijet
0

Libijska ambasada u Australiji prekinula veze s Gadafijem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijska ambasada u Australiji prekinula je veze s vođom svoje zemlje Muamerom Gadafijem, slijedeći tako primjer drugih ambasada u svijetu, dok režim guši demonstracije civila, objavio je dnevni list The Australian.

Libijski ambasador u Canberri Musbah Allafi susreo se u utorak ujutro s predstavnicima australske vlade, potvrdio je list.

Nije se mogla uspostaviti veza s ambasadom.

"Mi predstavljamo libijski narod ali ne predstavljamo više libijski režim",izjavio je za The Australian savjetnik za kulturu Omran Zwed.

Ambasador u Indiji je rekao da je podnio ostavku u ponedjeljak zbog „masovnog“ i „neprihvatljivog“ nasilja nad civilima u njihovoj zemlji, pozivajući se na bombardiranje koje su izvele zračne snage na demonstrante.

U Kini je također jedan diplomat podnio ostavku i pozvao sve članove libijskog diplomatskog tijela da učine isto, objavila je katarska satelitska televizija Al-Jazeera.

Libijski diplomati u UN-u pozvali su libijsku vojsku da svrgne Muamera Gadafija, koji je po njihovom mišljenju „tiranin“ i kojega optužuju za „genocid“ nad vlastitim narodom.

Tri zaposlenika libijske ambasade u Stockholmu, koji nisu diplomati, naveli su u ponedjeljak u pismu da daju ostavke.