|

Libija: Ubijen visoki zvaničnik Gadafijeve službe sigurnosti

Libija: Ubijen visoki zvaničnik Gadafijeve službe sigurnosti
0
F
FENA
5.1.2013. u 18:21
16
komentara
0

dijeljenja
Libija: Ubijen visoki zvaničnik Gadafijeve službe sigurnosti Muammar Gaddafi
Visoki službenik državne sigurnosti iz vremena libijskog čelnika Muamera Gadafija ubijen je u Bengaziju, gdje je u posljednje vrijeme zabilježeno više napada na vojne i policijske funkcionere.
"Potpukovnik Naser Al Magrabi pronađen je mrtav na svom imanju. Ubijen je iz vatrenog oružja", izjavio je neimenovani policijski zvaničnik u Bengaziju, prenosi AFP.

Drugi zvaničnik je rekao da je tijelo pronađeno na farmi u području Sidi Faradža, i da je istraga u toku.

Oba izvora navode da je Magrabi radio za omraženu unutrašnju službu sigurnosti u Bengaziju u vrijeme režima Muamera Gadafija, koji je srušen u pobuni 2011. godine.

Samo dan prije ovog posljednjeg slučaja, otet je šef odjela za krivične istrage u Bengaziju, Abdelsalam al Mahdavi. Još nije poznato gdje se on nalazi.

Malo je onih koji žele javno da govore o motivima ubistava i otmica, ali neki od incidenata se pripisuju tvrdokornim islamistima i njihovoj osveti pripadnicima bivšeg režima.

Gadafijeva služba sigurnosti imala je značajnu ulogu u represiji i hapšenju hiljada političkih disidenata i islamista tokom njegove vladavine.

Bengazi, koji je bio kolijevka pobune protiv Gadafija, smatra se uporištem džihadista, uključujući ekstremiste koji su ubili američkog ambasadora Chrisa Stephensa i još trojicu Amerikanaca 11. septembra prošle godine.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...