Libija: Tužilac Luis Moreno-Ocampo u Tripoliju

S
SRNA
22.11.2011. u 11:01
0
1
Libija: Tužilac Luis Moreno-Ocampo u Tripoliju
0
Libija: Tužilac Luis Moreno-Ocampo u Tripoliju Luis Moreno-Ocampo
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Ocampo boravit će danas u Tripoliju gdje će se sastati sa novim libijskim vlastima nakon što je na jugu Libije uhapšen Seif al-Islam.
"Tužilac Luis Moreno Ocampa i zamjenik tužioca Fatu Bensuda sastat će se sa libijskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o mjestu suđenja zarobljenom sinu pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija", saopšteno je iz kancelarije tužitelja.

Libijski funkcioneri su saopštili, dan nakon što su pripadnici snaga prelaznih vlasti zarobili Saifa al-Islam Gadafija, sina pokojnog diktatora, da je na jugu zemlje zarobljen i Abdulah al-Senusi, bivši šef obavještaje službe Moamera Gadafija.

Pripadnici lokalne milicije u Zintanu na zapadu zemlje, zarobili su 19. novembra Seifa al-Islama u pustinji na jugu.

Libijske prelazne vlasti su potom organizovale njegov transport avionom u Zintan. Neki libijski funkcioneri traže da se bivšem nasljedniku Moamera Gadafija sudi u Libiji.

Međunarodni krivični sud sa sjedištem u Holandiji u junu je izdao naloge za hapšenje Seifa al-Islama, njegovog oca i šefa Gadafijeve obavještajne službe, na osnovu optužbe za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom nasilnog gušenja pobune u zemlji.

Borci Libijske prelazne vlade zarobili su i ubili Moamera Gadafija 20. oktobra, u njegovom rodnom gradu Sirtu.

Predsjednik Libijske prelazne vlade, Abdurahim el-Keib, posjetio je Zintan i objavio da zarobljavanje Seifa al-Islama označava početak novog poglavlja u istoriji zemlje.

Libijci su zarobljavanje Seifa al-Islama proslavili pucnjavom u Tripoliju i drugim gradovima.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: