Tribunal u Hagu traži informacije o Saifu al Islamu

S
SRNA
6.12.2011. u 19:34
0
2
Tribunal u Hagu traži informacije o Saifu al Islamu
0
Tribunal u Hagu traži informacije o Saifu al Islamu Saif al-Islam
Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu zatražio je od libijskih vlasti informaciju gdje se nalazi sin Muamera Gadafija Saif al Islam i da li sudski zvaničnici mogu da ga posjete.
Libijske vlasti saopštile su 19. novembra da su Saifa al Islama zarobili borci u pustinji na jugu te sjevernoafričke zemlje. Nekoliko dana kasnije Tripoli je saopštio da žele da se Saifu al Islamu sudi u Libiji, uprkos tome što je sud iz Haga ranije objavio nalog za njegovo hapšenje prema optužnici za počinjene zločine protiv čovječnosti.

Sud u Hagu trenutno vodi razgovore o svom sljedećem koraku i želi da čuje i iskaz Saifa al Islama.

U sudskom dokumentu, koji je danas objavljen, navodi se da sudije žele da od novih libijskih vlasi saznaju "gdje i kada" se mogu sastati sa Seifom al Islamom kako bi ga upitali da li želi advokata da zastupa njegove interese pred sudom i da "procijenje njegovo psiho-fizičko stanje."

U dokumentu se i direktno postavlja pitanje libijskim vlastima da li planiraju da predaju Seifa al Islama MKS radi suđenja.

MKS je ranije objavio naloge za hapšenje Gadafija, Saifa al Islama i bivšeg šefa obavještajne službe Abdulaha al-Senusija.

Libijska javnost snažno je protiv mogućnosti da Saif al Islam bude isporučen u Hag jer smatraju da će sin bivšeg lidera, uprkos zločina za koje je optužen, dane provoditi u relativno komfornoj ćeliji. .


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: