Svijet
0

Libija traži finansijsku pomoć od EU

FENA
Libija je u utorak zatražila veću finansijsku pomoć od Evropske unije da bi se izborila sa sve većim brojem imigranata koji ilegalno ulaze na njenu teritoriju i s njenih obala kreću put evropskog kontinenta.
  • Međunarodna zajednica mora da pokaže odgovornost i da migraciju posmatra kao humanitarno pitanje koje pogađa mnoge zemlje širom svijeta i dovodi do smrti na hiljade osoba, navedeno je u saopćenju libijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Libija je upozorila da je skoro milion imigranata došlo iz siromašnih afričkih država na njenu teritoriju, ne precizirajući na koji period se odnosi taj podatak. Ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje je navelo da je 32 miliona dolara potrošeno od 2005. do 2008. godine na spašavanje, smještaj i deportaciju ilegalnih imigranata, zatraživši od EU-a veću finansijsku pomoć.

EU je u februaru libijskim vlastima ponudila pomoć od 20 miliona eura u borbi protiv ilegalne imigracije, podsjetio je Reuters.

Mnogi Libijci očekuju od vlasti u Tripoliju da suzbije ilegalnu imigraciju, jer smatraju da sve veći broj afričkih imigranata njihovoj zemlji donosi nesigurnost, ali utiče i na širenje bolesti, trgovinu drogom i druge socijalne probleme.

EU se, sa svoje strane, trudi da okrene novu stranicu u odnosima s Libijom od kada je ta sjevernoafrička država 2003. godine odustala od razvoja programa nuklearnog naoružanja.