Svijet
0

Libija: Poginulo najmanje 50 pobunjenika u Bregi

FENA
Više od 50 pobunjenika ubijeno je tokom šest dana sukoba vladinih snaga i pobunjeničkih boraca oko strateški važnog grada Brega na istoku zemlje, saopćeno je danas u bolnici u Adždabiji, u koju su žrtve prenesene.

Doktor Muhamed Idris kazao je da je u sukobima u utorak ubijeno 27 ljudi, a da je 83 ranjeno, kao i da je većina njih bila ustrijeljena u glavu ili u grudi, prenio je AP.

Ustanak protiv režima libijskog lidera Moamera Gaddafija počeo je u februaru i od tada je veći dio istoka Libije pao u ruke pobunjenika, ali se najžešće borbe ipak vode oko Brege zbog naftnog terminala koji se tamo nalazi.

Vođe libijskih pobunjenika iz grada Misrata tražile su danas, na sastanku u Parizu s predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem, dodatnu pomoć kako bi pobijedili u sukobima.

Ministar vanjskih poslova Francuske Alain Juppe rekao je danas da bi moguće rješenje za građanski rat u Libiji bilo da se dopusti Gaddafiju da ostane u zemlji, pod uslovom da ode s vlasti.

Juppe je televiziji LCI rekao da Francuska želi da održava "veoma bliske veze" s pobunjenicima da bi "vidjela kako može da im pomogne".

Francuska je jedna od zemalja koja je među prvima priznala pobunjenički Nacionalni prijelazni savjet u Bengaziju.