Poslije žestoke paljbe
0

Libija: Pobunjenici ušli u Tripoli?

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Libijski pobunjenici uspjeli su u subotu uveče da uđu u prijestonicu Tripoli, u kojoj se čula sporadična pucnjava, javili su svjetski mediji.

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da se mala grupa naoružanih pobunjenika pojavila u Tripoliju, ali da je s njima vlast "uspjela da se izbori" i da je grad "siguran", prenio je Reuters.

"Tu je bilo nekoliko naoružanih pobunjenika koji su pobjegli u predgrađa i bilo je meteža, ali s njima smo se izborili u roku od pola sata i sada je mirno", rekao je Ibrahim.

On je kazao da su među uhapšenim pobunjenicima Alžirci, Tunižani i Egipćani i ponovio poziv antirežimskim snagama da se predaju, rekavši da će im biti oprošteno čak "iako su ubijali naše rođake". Ibrahim je na državnoj televiziji rekao i da Gadaffi ostaje "lider libijskog naroda" i da je prijestonica "dobro branjena".

U Tripoliju, koji je već nekoliko dana okružen pobunjenicima, u subotu uveče se čula žestoka paljba, a lokalno stanovništvo tvrdi da su antigadafijeve snage primjećene na ulicama u nekoliko gradskih područja. Jedan stanovnik Tripolija rekao je britanskoj agenciji da je vlast stanovništvu poslala SMS poruke u kojima ih poziva da "izađu na trgove i ulice i eliminiraju naoružane agente".

"U kontaktu smo sa ljudima iz Gadaffijevog kruga. Sve ukazuje da je kraj veoma blizu", rekao je glasnogovornik pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Jalil.

Vojni komandant pobunjenika u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun, rekao je da okršaji u prijestonici označavaju početak borbi za prijestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama. Harun je agenciji AP kazao da je oružje prikupljeno i poslato sinoć tegljačima u Tripoli. On je kazao da je 20. august odabran za početak ustanka, jer koincidira sa antičkom bitkom muslimana na Bedru, 624. godine.