Svijet
0

Libija: Pobunjenici napredovali na dva fronta

FENA
Libijski pobunjenici napredovali su u petak na dva fronta na kojima vode borbu protiv snaga režima Moammara Gaddafija, a NATO je saopćio da Gaddafijeva vojska drži dva grada zapadno od Tripolija.

Gaddafijeva vojska i dalje drži pod kontrolom dva grada zapadno od Tripolija, Zavijah i Zuvarah i da se "naoružava, vrši pregrupisavanje i vodi borbe u mjestima kao što su Kikla, Misrata i Dafnia, prenosi AFP.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je libijski režim da dozvoli uspostavljanje mirne tranzicije, dok se već tri dana pobunjenici bore uz podršku NATO-a južno i istočno Tripolija.

Ban je u četvrtak u telefonskom razgovoru tražio od libijskog premijera Bagdadija el Mahmudija da se zaustave borbe, koje su započele u februaru kao i da pomogne u popravljanju humanitarne situacije.

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je protiv odluke da se Pentagonu dozvoli naoružavanje, obuka i savjetovanje pobunjenika u Libiji i o tome treba da se glasa i u Senatu.

Republikanski senator John McCaine smatra da je glasanje Predstavničkog doma "veoma uznemiravajuće", pošto "šalje vrlo pogrešnu poruku Gadafiju i onima koji se bore za slobodu i demokratiju u Libiji".

Umiješanost SAD u libijski konflikt i dalje je u američkoj javnosti vrlo nepopularna.