Tokom nenajavljene posjete
0

Libija: Clinton obećala 11 miliona dolara pomoći novim vlastima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton obećala je u utorak tokom nenajavljene posjete Tripoliju jedanaest miliona dolara dodatne pomoći novim vlastima u Libiji.

Američki zvaničnici koji su doputovali s Clinton saopćili su da će najnoviji paket pomoći uvećati ukupnno učešće Washingtona na oko 135 dolara od februara ove godine kada je počeo ustanak protiv libijskog vođe Moamera Gadafija, prenosi AP.

Oni su istakli da je to dokaz opredjeljenosti američke administracije da pomognu Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) Libije da konsoliduje kontrolu cijele zemlje i krene ka održavanju slobodnih i fer izbora.

Većina od 11 miliona najnovije pomoći biće utrošeno za pronalaženje i uništavanje ručnih bacača raketa zemlja - vazduh koji su nestali iz skladišta kada su počele borbe. Clinton i drugi zvaničnici naglasili su da je od najveće važnosti pronalaženje zaliha oružja u Libiji.

U tu svrhu SAD-a su već uputile u Libiju 14 eksperata za oružje i zatražile od saveznika da i njihove zemlje uzmu učešće u toj misiji.

Clinton se u Tripoliju sastala s vršiocem dužnosti premijera Mahmudom Džibrilom, kao i s liderom NTC-a Mustafom Abdulom Džalilom.

Zvaničnici su naglasili da će Clinton insistirati na ponovnom pokretanju slučaja terorističkog napada na američki putnički avion iznad Lokerbija 1988. godine kada je stradalo 270 osoba, uglavnom Amerikanaca.

Jedina osoba koja je odgovarala za taj napad bio je libijski bivši obavještajni oficir Abdel Baset al-Megrai koji je 2009. godine oslobođen zbog bolesti. Njegovo puštanje na slobodu izazvalo je negodovanje porodica žrtava.

Clinton je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Libiju od izbijanja sukoba i tek drugi državni tajnik u posjeti Libiji u posljednjih 50 godina.