Svijet
0

Libanski brod sa 75 žena kreće ka pojasu Gaze

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Libanski brod sa humanitarnom pomoći i ženama propalestinsim aktivistima krenuće ka Pojasu Gaze 22. augusta.

Jedna od organizatorki Samar al-Hajj rekla je na konferenciji za novinare u libanskoj luci Tripoli da će na brodu "Mariam" biti do 75 žena različitih nacionalnisti.

Prema njenim riječima, brod će prvo krenuti ka Kipru, mada nije jasno da li će ondašnje vlasti dati dozvolu da nastavi svoj put ka Gazi.

"Na brodu će biti časne sestre, ljekari, advokati, novinari - žene hrišćanske i muslimanske vjeroispovijesti", rekla  je ona, dodajući da će među njima biti i libanska pjevačica May Hariri i grupa časnih sestara iz SAD.

Brod je trebalo da zaplovi put Gaze prije nekoliko sedmica ali su se organizatori suočili sa odlaganjima pošto je Izrael pokrenuo diplomatske napore da spriječi polazak "Mariam".

Hadž je istakla da je brod u humanitarnoj misiji i da stanovnicima Gaze prevozi medicinske instrumente i lijekove za rak i da žene nisu pripadnice nijedne političke organizacije te da su svjesne opasnosti sa kojom se suočavaju.

Devet turskih propalestinskih aktivista ubijeno je kada su komandosi upali na vodeći brod u konvoju "Mavi Marmara". Izrael navodi da su komandosi upotrijebili bojevu municiju tek nakon što su ih aktivisti napali palicama, noževima i pištoljima koji su, kako se navodi, bili spremni za nasilje. 
Upad komandosa izazvao je kritike međunarodne zajednice i skoro je doveo do prekida odnosa Izraela i jedinim saveznikom iz muslimanskog svijeta, Turskom.