"Ne možemo šutiti"
41

Liban podnio žalbu Vijeću sigurnosti UN-a ubog ubistva vođe Hamasa Saleha al-Arourija

S. Š.
Fotografija sa dženaze Salehu al-Arouriju (Foto: EPA-EFE)
Fotografija sa dženaze Salehu al-Arouriju (Foto: EPA-EFE)
Liban je podnio pritužbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog ciljanog ubistva visokog predstavnika Hamasa Saleha al-Arourija u Bejrutu, nazivajući to "najopasnijom fazom" izraelskih napada na tu zemlju.
U žalbi od četvrtog januara navodi se da je Izrael upotrijebio šest projektila u napadu u kojem je ubijen al-Arouri i dodaje da je Izrael koristio libanski vazdušni prostor za bombardovanje Sirije.

Vođa Hezbolaha, Sayyed Hassan Nasrallah, rekao je da će Liban biti "izložen" više izraelskih operacija ako njegova grupa ne odgovori na ubistvo al-Arourija, napad koji su neki analitičari opisali kao izraelsku poruku Hezbolahu da su njegova uporišta ranjiv.

Obraćajući se televizijskom obraćanju po drugi put za manje od sedmicu dana nakon skoro dva mjeseca, a da to nije uradio, Nasrallah je rekao da Hezbolah "ne može da šuti o ovome što se dogodilo".

"To znači da će cijeli Liban biti izložen, svi gradovi, sela i ličnosti će biti izloženi opasnosti", rekao je.

Hezbolah je lansirao rakete preko granice osmog oktobra u znak podrške Hamasu, dan nakon što je Hamas izveo smrtonosni napad na južni Izrael koji je pokrenuo izraelsku vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Nasrallah je rekao da je Hezbolah od tada izveo oko 670 operacija na libansko-izraelskoj granici, uništivši "veliki broj" izraelskih vojnih vozila i tenkova. Također je rekao da će se izraelska vojska, ako uspije ostvariti svoje vojne ciljeve u Gazi , tada okrenuti Libanu.