Svijet
0

Liban: 2.000 djece iz Sirije suočeno sa rizikom od smrti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Glasnogovornik Fonda za pomoć djeci Ujedinjenih nacija (UNICEF) Patrick McCormick izjavio je da je oko 2.000 djece izbjeglica iz Sirije mlađih od pet godina suočeno sa rizikom od smrti.

Na konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi McCormick je istakao da je UNICEF u saradnji sa nekoliko UN-ovih organizacija i Ministarstvom zdravstva Libana proveo istraživanje o neuhranjenosti sirijskih izbjeglica u toj zemlji.

Akutna neuhranjenost je na sjeveru Libana u Bekaai u 2013. godini porasla duplo u odnosu na 2012. godinu, kazao je McCormick, dodavši da je 2.000 djece sirijskih izbjeglica mlađih od pet godina u Libanu suočeno sa rizikom od smrti, te su im potrebna hitna liječenja kako bi mogli preživjeti.

Polovina te djece boluje od akutne neuhranjenosti, naglasio je McCormick, te se na mjestima na kojima su privremeno smještena suočavaju i sa problemima poput nedostatka čiste vode i higijenskih potrepština.

Stanje sa neuhranjenošću izbjeglica u Libanu moglo bi se pogoršati, te je McCormick pozvao Ministarstvo zdravstva Libana i organizacije UN-a na hitno djelovanje po pitanju rješavanja ovog problema.