Istanbul
260

LGBT zajednica u Turskoj: Održat ćemo Paradu ponosa bez obzira na zabranu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizatori Parade ponosa u Istanbulu poručili su kako će održati marš bez obzira na zabranu koju je uvela vlast najvećeg grada u ovoj zemlji. Događaj su najavili za nedjelju navečer na trgu Taksim.

Turske vlasti saopćile su da je Parada ponosa treću godinu zaredom zabranjena zbog sigurnosnih prijetnje iz krajnje desnice.

Svjetski mediji pišu kako je Turska jedna od rijetkih muslimanskih zemalja u kojoj homoseksulanost nije protuzakonita, ali je ipak homofobija široko rasprostranjena među Turcima.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan negirao je optužbe o uvođenju konzervativnog islama u društveni sistem ističući kako on ne želi nametnuti tradicionalne vrijednosti i da se zalaže za sekularizam. Ipak, analitičari koji prate politička dešavanja u Turskoj i dalje ga optužuju za autoritarnost.

Jedna od članica Odbora za organizaciju Parade ponosa u Istanbulu Lara Ozlen kazala je da je mirni marš dio ustavnih prava i da se turske vlasti ponašaju nedemokratski.

"Umjesto da nas zaštite, oni uvode zabranu marširanja zbog toga što postoji mogućnost da nas neko uznemirava. To je nedemokratski", kazala je Ozlen.