Svijet
0

Letta: Italija "umire" pod mjerama štednje

FENA
Enrico Letta
Enrico Letta
Novi italijanski premijer Enrico Letta izjavio je da se politika ekonomskog rasta mora hitno usvojiti kako bi se suprotstavila mjerama štednje pod kojima zemlja "umire".

U svom prvom obraćanju parlamentu, Letta je obećao rezultate u borbi protiv recesije u roku od 18 mjeseci ili će se zemlja "suočiti s posljedicama", prenosi BBC.

Kazao je da će reformirati izborni zakon, sistem socijalne zaštite, smanjiti plate poslanicima i ukinuti nepopularni zakon o oporezivanju imovine.

U svom inauguralnom govoru Letta je izjavio da će otputovati u Berlin i druge velike evropske prijestonice kako bi lobirao kod partnera u EU za usvajanjem politike koja će više biti okrenuta ekonomskom rastu.

"Italija umire samo od mjera štednje. Politika ekonomskog rasta ne može čekati", kazao je.

Letta, koji je učinio poništavanje evropske politike štednje jednim od centralnih ciljeva, izjavio je da EU pati od "krize legitmiteta" i da se mora vratiti tome da postane "motor ekonomskog rasta".

Prvi potez vlade, kazao je, bit će predvođenje primjerom, smanjenjem plata ministrima koji primaju i drugi dohodak kao članovi parlamenta.

Također je kazao da će planirano uvođenje u junu spornnog zakona o oporezivanju imovine biti zaustavljeno i da će se raspravljati o reformi poreskog sistema.