Svijet
0

Letovi iz Irske i Škotske ponovo obustavljeni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dolazni i odlazni letovi iz Irske i Škotske ponovo su obustavljeni u srijedu zbog vulkanskog pepela koji vjetrovi nose južno od Islanda ka Britanskim otocima.

Aerodrom u Glasgowu, najvećem gradu Škotske, bit će zatvoren do 18 sati po lokalnom vremenu (19 po centralnoevropskom), dok će aerodrom u prijestonici Republike Irske Dublinu biti zatvoren do 23 sata, prenosi Reuters.

Evropska agencija za kontrolu letenja Eurocontrol saopćila je da će u srijedu biti otkazano oko 300 od ukupno 29.000 planiranih letova širom Evrope i kako se ne očekuje da će tokom dana situacija na Britanskim otocima biti poboljšana.

"Cjelokupna Irska, zapadna Škotska i sjeverozapadni dio Engleske mogli bi biti pogođeni, a rizični bi mogli biti i dolazno-odlazni letovi na aerodromima u Manchesteru i Liverpoolu", navedeno je u saopćenju agencije.

Eurocontrol je upozorio kako bi u Grčkoj moglo biti otkazano oko 900 letova zbog generalnog štrajka zaposlenih protiv vladinih mjera štednje, koji će trajati do ponoći.

British Airways je otkazao sve letove iz škotskih gradova Glasgowa, Edinbourgha i Aberdeena do 12 sati po lokalnom vremenu, a do 23 sata ni irska aviokompanija Ryanair neće obavljati letove ka Glasgowu, Belfastu i Derryju.

Evropska komisija procjenjuje da je prošlomjesečna šestodnevna blokada zračnog saobraćaja, kada je otkazano 100.000 letova, što je poremetilo planove više miliona putnika, koštala evropske aviokompanije oko 1,5 do 2,5 milijardi eura.