Svijet
0

"Leteći" budistički svećenik optužen za prevaru

Klix.ba
Budistički svećenik koji je svojim snimkom iz privatnog mlaznog aviona, na kojem nosi dizajnersku Louis Vuitton torbu i sunčane naočale, izazvao bijes javnosti, sada je optužen za prevaru.

Luang Pu Nenkham Chattigo svojim snimkom, postavljenim na YouTube, privukao je pažnju čitavog svijeta, budući da je njegovo ponašanje u potpunoj suprotnosti sa mirnim životom promišljanja i meditacije, kakav bi trebao da ide uz njegovu vjersku poziciju.

Ovaj 34-godišnjak je sada optužen da je oženjen i da je imao odnose sa još sedam drugih žena, navodi tajlandski Odjel za specijalne istrage. Pu Nenkham, čuvar tajlandskog hrama Khantitham, navodno je oženjen sa Yupinpraethong Janthawa. Kolege svećenici ga optužuju da je prevarant te da nosi vjersku odoru iako nema pravo na to, što je kriminalno djelo u Tajlandu.

Luang Pu Buddha Isara, čuvar drugog hrama, podnio je tužbu protiv Pu Nenkham na Kaznenom sudu u Bangkoku. Optužbe su šokirale Tajland, zemlju u kojoj živi najveći broj budista na svijetu.

Pu Nenkham je sada pod istragom Odjela za specijalne istrage i Nacionalnog ureda za budizam. Istraga je pokrenuta nakon brojnih žalbi budista iz cijelog svijeta na snimak postavljen na YouTube.

Pu Nenkham je, također, u fokusu istrage o pranju novca, a policijski pukovnik Pong-in Intarakhao tvrdi da je svećenik, zajedno sa saučesnicima, ima 41 bankovni račun ispunjen novcem od donacija samostanu. Većina računa je na njegovom imenu. Pukovnik navodi i da Pu Nenkham posjeduje dvije kuće te 13 automobila i motocikala.

Svećenik se trenutno nalazi u Evropi, a naređeno mu je da se, u roku od 30 dana, vrati u domovinu.