Svijet
13

Budisti na motorima napali islamsku manjinu u Burmi

Klix.ba
Stotine budista na motociklima krenulo je, noseći bambusove štapove i metalne šipke, na islamsku manjinu u Burmi. Radi se o novom incidentu koji prijeti da raspiri vjerske tenzije u zemlji.

Incident se desio u gradu Lashiu, dan nakon što su džamija i muslimansko sirotište spaljeni do temelja, nakon navoda da je musliman zapalio budisticu.

Stanovnici kažu da je u neredima izgorjelo i kino, dok je rulja krstarila gradom. Mnogi budisti i muslimani ostali su zaključani u svojim domovima kako bi izbjegli talas nasilja u gradu u blizini kineske granice.

Radi se o još jednoj regiji koja je podlegla širenju sektaškog nasilja između budista i muslimana. Novi val haosa samo je pojačao sumnje da vlada predsjednika Theina Seina ne može ili neće suzbiti rasnu i vjersku netrpeljivost.

Nekoliko stotina mladih muškaraca na motociklima, a među njima i jedan budistički svećenik, terorizirali su centar grada.

Neredi su došli nakon što je 48-godišnji musliman, osumnjičen da je zapalio 24-godišnju budisticu, uhapšen. Policija nije navela da je ijedan od motociklista uhapšen zbog izazivanja nereda.

"Nanošenje štete vjerskim ustanovama i izazivanje vjerskih nereda je neprimjereno za demokratsko društvo, kakvo pokušavamo stvoriti", navodi predsjednikov glasnogovornik Ye Htut na svom Facebook profilu.

U neredima su spaljene dvije vjerske zgrade i nekoliko radnji. Pripadnici muslimanske manjine često su žrtve nasilja, ali još niko zbog toga nije odgovarao u zemlji sa budističkom većinom.