"Pokušali su da oslabe Ameriku"
0

Leon Panetta: Niko ne smije da se poigrava sa SAD-om

FENA
Leon Panetta (Foto: Reuters)
Leon Panetta (Foto: Reuters)
Odgovor SAD-a na napade Al-Qaide od prije10 godina pokazao je da sa Amerikom niko ne smije da se poigrava, i da će Amerikanci, kada neko pođe na njih, pojuriti i stići napadače, izjavio je danas američki ministar odbrane Leon Panetta.

Teroristi su potcijenili SAD, rekao je Panetta obraćajući se policajcima, vatrogascima i medicinskom osoblju, koje je 11. septembra 2001. godine priteklo u pomoć stradalima u Pentagonu, nakon što se na zgradu srušio oteti putnički avion.

"Oni koji su nas napali 11. septembra pokušali su da oslabe Ameriku, da povrijede Ameriku. Umjesto toga, ojačali su nas", kazao je Panetta.

Panetta je na čelo Pentagona došao u julu, sa mjesta šefa Centralne obavještajne službe (CIA). On je naredio dramatično povećanje napada bespilotnim letelicama na Al-Qaidu i talibane, a bio je zadužen za napore da se Osami bin Ladenu uđe u trag.

Panetta je u maju dobio odobrenje od predsjednika Baracka Obame za izvođenje rizične akcije američkih komandosa na sjeveru Pakistana u kojoj je ubijen Bin Laden, iako nije bilo potpuno sigurno da se on tamo nalazi.