Aser Stiven Blokmans
0

'Legalnost secesije Kosova izazvat će posljedice za Balkan'

SRNA
Afirmativna odluka o legalnosti secesije Kosova od Srbije izazvaće posljedice za cijeli region Balkana i predstavljaće međunarodni presedan, kaže ekspert međunarodnog prava sa holanskog Instituta Aser Stiven Blokmans.

Uoči javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Blokmans ocjenjuje da će Srbija i druge zemlje koje odbijaju da priznaju Kosovo ukazati sudijama na činjenicu da međunarodno pravo ne dozvoljava da se mijenjaju granice jedne zemlje, kao što je Priština učinila otcijepljenjem, prenosi agencija France-Presse.

"Države koje podržavaju nezavisno Kosovo tražiće dinamičniju i progresivniju interpretaciju međunarodnog prava jer to zahtjevaju posebne okolnosti", kaže Blokmans, dodajući da će te zemlje iznijeti stav da je narod na Kosovu bio "žrtva srpske represije", da Srbija nije poštovala njihovo pravo na samoopredjeljenje i ljudska prava i da se ne može više tolerisati situacija "interne kolonizacije" .

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Groningen Andre de Hug kaže da će odluka Međunarodnog suda pravde u korist Kosova voditi ka tome da će mnogo zemlje tražiti nezavisnost, dok će odluka u korist Srbije ponovo pokrenuti pregovore dvije strane, prenosi Reuters.

"Odluka suda u korist Kosova promijeniće političku dinamiku i ubrzati proces međunarodnog priznanja", kaže De Hug, dodajući da bi odluka protiv Kosova mogla zakomplikovati stvari, ne samo za zapadne zemlje koje su priznale njenu nezavisnost, već i za Kosovo koje će onda morati da pregovorima isposluje rješenje sa Srbijom.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utorak, 1. decembra, počinje rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

O legalnosti secesije južne srpske pokrajine Međunarodni sud pravde će vijećati na osnovu odluke Generalne skupštine UN, koja je većinom glasova u oktobru prošle godine prihvatila inicijativu Srbije da se sud u Hagu izjasni o tom pitanju.

Tokom desetodnevne rasprave pred Sudom u Hagu, 30 prijavljenih država usmeno će izložiti pravnu agrumentaciju u vezi sa pitanjem "da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Privremenih kosovskih institucija u skladu sa međunarodnim pravom", kako je to formulisala Generalna skupština UN na prijedlog Beograda.

Od zemalja koje su se prijavile za raspravu 15 je priznalo nezavisnost Kosova, kao što su SAD i Francuska.

Od 14 zemalja koje to nisu učinile Španija i Kina su izrazile zabrinutost zbog uticaja koje Kosovo može imati na separatističke snage u njihovim zemljama. Rusija, koja takođe nije priznala nezavisno Kosovo, upozorila je da će odluka Suda u korist Kosova predstavljati opasan presedan za separatiste širom svijeta.