Svijet
1

Lech Walesa: Poljska i Njemačka se trebaju ujediniti

Klix.ba
Lech Walesa (Foto: AFP)
Lech Walesa (Foto: AFP)
Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa, koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata, rekao je da svijetu treba novo preuređenje, ističući kako su Ujedinjeni narodi i NATO "ideje iz stare ere", te "loše organizovani".

"Moramo proširiti ekonomsku saradnju, odbrambeni sistem i druge strukture kako bismo od Poljske i Njemačke u Evropi stvorili jednu državu. Otišli smo tako daleko u našem tehničkom napretku kakav ne postoji u drugim zemljama", rekao je Walesa.

Govoreći za rusku novinsku agenciju Itar-Tass, on je dodao da je još njegova borba s komunizmom otvorila put za novo ujedinjenje Njemačke te prekrajanje mnogih granica.

Iako Poljaci nisu zaboravili njemačku invaziju i okupaciju Poljske 1939. godine, Walesa smatra da historija ne treba biti prepreka za ujedinjenje ovih dviju zemalja, jer je "Njemačka priznala sve svoje prljave trikove".

Walesin poziv na ujedinjenje Poljske i Njemačke, međutim, ne shvataju svi ozbiljno. "Ovo je jedna od njegovih egzotičnih ideja", komentirao je Jozef Oleksy, bivši poljski premijer.

"On ima ulogu nekoga ko stimulira ideje, ali ja ovoj ne pridajem mnogo značaja", dodao je Oleksy.

Ranije ovog mjeseca, Walesa je također pozvao na podsticanje Poljske u građenju bliskijih odnosa sa Rusijom, uprkos decenijama bolne historije i animozitetima koji vladaju između tih dviju zemalja.