Stranački kongres
32

Le Pen imenovala Jordana Bardellu za novog šefa stranke: Ranije se zalagao za blokadu EU puta BiH

V. K.
Jordan Bardella i Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Jordan Bardella i Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Francuska desničarska partija Nacionalno okupljanje kojom je do sada predsjedavala Marine Le Pen odabrala je novog predsjednika i to 27-godišnjeg Jordana Bardellu.
Na glasanju na stranačkom kongresu, Bardella je dobio 84,4 posto podrške članova stranke u odnosu na drugog kandidata Louisa Aliota koji je dobio 15 posto podrške.

Promjena na čelu stranke trebala bi omogućiti Marine Le Pen da se koncentriše na rad u Narodnoj skupštini i jačanje utjecaja stranke kroz parlament.

Ono što je zanimljivo jeste da će stranku Nacionalno okupljanje prvi put nakon 40 godina predvoditi neko ko nije iz porodice Le Pen. Prije Marine Le Pen, stranku je predvodio njen otac Jean-Marie.

"Ja sam kandidat koji želi kontinuitet i koji ima cilj da izgradi stranku na nevjerovatnom naslijeđu koje je ostavile Marine", rekao je Bardella.

Ipak, da je na neki način i on dio porodice Le Pen potvrđuje i podatak da je Bardella u vezi s kćerkom starije sestre Marine Le Pen.

Ianeč, Jordan Bardella je rođen 13. septembra 1995. godine u Saint-Denisu, a njegovi roditelji, Olivier i Luisa, vode porijeklo iz Italije. Od 2012. godine obavlja niz funkcija u stranci Nacionalni skup.

Na izborima za Evropski parlament 2019. godine sa 23 godine je predvodio listu te je izabran na mjesto europarlamentarca.

Nakon 2021. godine imenovan je na poziciju potpredsjednika stranke, a mnogi njegovu političku karijeru opisuju kao jednu od onih pred kojima je svijetla budućnost.

"Posebno je postao poznat javnosti tokom predsjedničke kampanje i televizijskih debata u kojima su njegova lakoća govora i retoričke sposobnosti dovodile iskusnije protivnike u velike poteškoće", pišu francuski mediji.

Inače Bardella je javnosti na Balkanu postao poznat izjavom u Evropskom parlamentu kada je tražio od Evropske komisije da obustavi proces proširenja EU na Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

U svojoj inicijativi je naveo da tada aktuelna migrantska kriza govori o neprilagođenosti balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, a to je EU.

U aktu je naveo da se BiH 15. februara 2016., osam godina nakon zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prijavila za pristupanje Evropskoj uniji.

"Početna procjena Evropske komisje utvrdila je da zemlja nije ispunila niz kriterija koji se odnose na pravnu stečevinu EU, što znači da su potrebna značajna poboljšanja u oblastima informisanja i medija, socijalne politike, zapošljavanja i pravosudnog i sigurnosnog aparata. Što je još gore, procjena ekološke politike u zemlji bila je u potpunosti nespojiva sa standardima EU. Gotovo 34 miliona eura sredstava EU stavljeno je na raspolaganje Bosni i Hercegovini u tu svrhu od 2018. godine, a o aranžmanima o upravljanju migracijama zemlje raspravljalo se na plenarnom zasjedanju u Briselu u novembru 2019. godine", istaknuo je tada Bardella.