Šef ruske diplomatije
34

Lavrov u Sjevernoj Koreji: Obećavamo vođi Kim Jong-unu podršku težnjama njegove zemlje

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zahvalio je Sjevernoj Koreji na podršci ratnim naporima te zemlje u Ukrajini i obećao "potpunu podršku i solidarnost" Moskve sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je u srijedu stigao u Pjongjang na sastanke koji se smatraju pripremama za posjetu predsjednika Vladimira Putina, koji je pojačao saradnju s politički izoliranom Sjevernom Korejom.

Govoreći na prijemu koji je u srijedu organizirao Sjever, Lavrov je rekao da Moskva duboko cijeni nepokolebljivu i principijelnu podršku Pjongjanga Rusiji u ratu, koji naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Isto tako, Ruska Federacija izražava svoju punu podršku i solidarnost s težnjama Sjeverne Koreje", rekao je Lavrov, prema transkriptu govora objavljenom na web stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sjevernokorejski državni mediji rekli su da će posjeta Lavrova označiti "značajnu prigodu" u daljnjoj konsolidaciji odnosa između zemalja.

Lavrova dvodnevna posjeta dolazi mjesec dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim bio na rijetkom putovanju u Rusiju, tokom kojeg je pozvao Putina u Pjongjang i razgovarao o vojnoj saradnji.

"Ovonedjeljna posjeta će ponuditi vrijednu priliku za pregled i skiciranje praktičnih koraka za implementaciju sporazuma postignutih između dva lidera", rekao je Lavrov.

Ruska novinska agencija TASS saopštila je da bi Lavrov također mogao da obavijesti Sjevernu Koreju o rezultatima Putinove posjete Kini.