Predviđanja
0

Lavrov: Tokio i Seul će biti prve žrtve u slučaju rata na Korejskom poluotoku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan i Južna Koreja, koje Amerika pokušava da uvuče u provokacije Sjeverne Koreje, biće prve žrtve u slučaju rata na Korejskom poluostrvu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Uz osudu raketno-nuklearnih avantura Pjongjanga, ne možemo da ne osuđujemo provokativno ponašanje naših američkih kolega. Na ogromnu žalost, oni pokušavaju da u to uvuku i Japance i Južnokorejce, koji će biti prve žrtve u slučaju širenja rata na Korejskom poluostrvu“, rekao je Lavrov u intervjuu bjeloruskom televizijskom kanalu STV“.

Lavrov je istakao da Rusija poštuje sankcije koje je Severnoj Koreji uveo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Odgovarajući na pitanje da li Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) treba da se bavi situacijom na Korejskom poluostrvu, Lavrov je naveo da ova organizacija ima jedinstveni stav o ovom pitanju.

“Ne prihvatamo pretenzije Sjeverne Koreje na posjedovanje nuklearnog oružja. Sve zemlje ODKB-a podržavaju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a“, rekao je ruski ministar.

On je dodao da se istovremeno sve zemlje ODKB-a zalažu za odustajanje od retorike prijetnji i uvreda i za pronalaženje mogućnosti za obnavljanje pregovora.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je istakao da će uskoro biti obnovljeni pregovori u okviru “normandijskog formata“, na nivou pomoćnika šefova država (Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske).

Ruski ministar je ponovo naglasio da kompleks mjera za ispunjavanje Minskog sporazuma, potpisan u bjeloruskoj prijestolnici u februaru 2015. godine, apsolutno nema alternativu.