"Oštar pristup prema Srbima"
0

Lavrov: Rusija se zalaže za zatvaranje ICTY-a

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija se zalaže za zatvaranje Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i optužuje ga za pristranost, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruski mediji.

"Već se dugo zalažemo za njegovo zatvaranje. On je ispunio svoju funkciju, ali ispunio ju je na način daleko od savršenog", rekao je Lavrov na godišnjoj pres-konferenciji o ruskoj vanjskoj politici.

Lavrov je istaknuo da je "ICTY stroži u postupcima protiv optuženih Srba u usporedbi s predmetima u kojima su optuženi pripadnici drugih etničkih grupa".

"Mi svi znamo da se u odnosu prema mnogim optuženicima, i to prije svega ako ne i isključivo prema Srbima, primjenjuje neopravdano oštar pristup, a ponekad neobjašnjive istrage traju beskonačno dugo vremena", ustvrdio je.

On smatra da je pristup prema drugim optuženima, "kao na primjer Bošnjacima, potpuno drukčiji" te je ocijenio da postoji politička pristranost.

Također je rekao da je Rusija spremna pružiti pravnu pomoć u slučaju čelnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kojemu se pred ICTY-jem sudi za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

"U slučaju potrebe mi smo spremni pružiti pomoć koja je predviđena postojećim sporazumom o suradnji sa Srbijom", kazao je Lavrov.