Spremni na sve opcije
5

Lavrov: Prekinut ćemo sve veze s EU ukoliko nastave nametati sankcije Rusiji

V. K.
Lavrov govorio o problemima Rusije i EU (Foto: EPA-EFE)
Lavrov govorio o problemima Rusije i EU (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna prekinuti veze s Evropskom unijom ukoliko članice nastave nametati ekonomske i druge sankcije Rusiji.
Odnosi Rusije i Zapada narušeni su nakon hapšenja i zatvaranja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, zbog čega su evropski zvaničnici uputili niz kritika ruskom rukovodstvu.

Kako prenosi Reuters, pojedini evropski zvaničnici predložit će nadležnim tijelima Evropske unije nametanje sankcija predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, koje će se odnositi na zabranu putovanja i zamrzavanje imovine bliskim saradnicima ruskog predsjednika.

Tim povodom oglasio se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je u intervjuu za zvaničnu stranicu ministarstva izjavio kako Moskva ozbiljno razmišlja o prekidanju veza s EU.

"Spremni smo za takav potez. Ukoliko Evropska unija nastavi nametati ekonomske sankcije pojedinim sektorima koji su važni za ekonomiju Rusije, definitivno ćemo prekinuti sve veze s EU", rekao je Lavrov.

Također je izjavio kako Rusija ne želi izolaciju od drugih država, ali zbog ponašanja Evropske unije i saveznika jednostavno mora biti spremna na sve.

"Ne želimo se izolirati od globalnih kretanja, ali na to moramo biti spremni. Ukoliko želimo mir, trebamo se pripremiti za rat", rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Evropski zvaničnici aktuelizirali su priču o nametanju sankcija Rusiji nakon što su iz ove države prošle sedmice protjerani diplomati Švedske, Poljske i Njemačke, za koje Rusija tvrdi da su učestvovali u demonstracijama 23. januara.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je govorio o mogućem uvođenju sankcija Rusiji te je izjavio kako će 22. februara na sastanku ministara vanjskih poslova EU razgovarati o uvođenju novih sankcija Rusiji.