Moguće sankcije
0

Josep Borrell: Moskva ne želi konstruktivan dijalog, EU mora poduzeti daljnje korake

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija ne želi da iskoristi mogućnost za konstruktivan dijalog sa EU i moraće da snosi posljedice, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je rekao da je njegova posjeta Rusiji od četvrtka, 4. februara, do subote, 6. februara, bila komplikovana, da je tema razgovora bilo loše stanje u odnosima Brisela i Moskve, te da su se odnosi dodatno narušili hapšenjem i zatvaranjem ruskog opozicionara Alekseja Navalnog, kao i nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli na proteste radi podrške ruskom blogeru.

"Svrha ove misije bila je da se direktno izrazi oštra osuda tih događaja, da se kroz principijelnu demokratiju razgovara o procesu rapidnog pogoršanja naših odnosa sa Rusijom i da se doprinese pripremanju za diskusije o odnosima Brisela i Moskve u Evropskom vijeću na samitu u martu", istakao je Borell.

Borrell je ocijenio da je protjerivanje troje diplomata članica EU iz Rusije tokom njegove posjete Moskvi pokazatelj da ruske vlasti ne žele da se uključe u konstruktivniji dijalog sa EU, uz napomenu da situacija nije neočekivana, ali da je "za žaljenje, čak i iz ruske strateške perspektive", javila je Anadolija.

Prema riječima Borrella, EU će morati da razmisli o posljedicama, da pažljivo razmisli o smjeru u kojem želi da se kreće u odnosima sa Rusijom i da nastavi dalje ujedinjeno i odlučno.

Borrell je objasnio da EU i Rusija, osim slučaja "Navalni", nisu saglasne ni u vezi sa brojnim drugim pitanjima, uključujući pitanja Bjelorusije, Ukrajine, Gruzije, Sirije i Libije.

On je dodao da će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova Unije 22. februara, te da će članice bloka donijeti odluke o sljedećim koracima i da postoji mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.