{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lavrov: Postignut je sporazum o rješavanju krize, nećemo slati trupe u Ukrajinu

S
17.4.2014. u 19:26
22
75
Lavrov: Postignut je sporazum o rješavanju krize, nećemo slati trupe u Ukrajinu
22
Lavrov: Postignut je sporazum o rješavanju krize, nećemo slati trupe u Ukrajinu
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je danas u Ženevi usvojen "dokument o deeskalaciji" krize u Ukrajini, u kojem je upućen poziv na neodložni početak širokog nacionalnog dijaloga, a sve strane pozvane da se uzdržavaju od svakog nasilja.
Lavrov je precizirao da je dogovoreno da Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) preuzme vodeću ulogu u posredovanju u ukrajinskoj krizi, prenio je Reuters.

"Ukrajina, Rusija, SAD i EU dogovorile su se da moraju biti preduzeti sljedeći koraci: da sve ilegalne oružane grupe bude razoružane, a sve administrativne zgrde moraju da budu vraćene legitimnim vlastima", izjavio je Lavrov nakon sastanka.

On je dodao i da svi demonstranti moraju biti amnestirani, osim onih koji su počinili ozbiljne prekršaje.

Na sastanku posvećenom okončanju ukrajinske krize u Ženevi učestvovali su predstavnici Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Sastanku su danas prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar John Kerry , visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton i vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Ukrajine Andrij Deščicja.

Lavrov je dodao da Rusija ne namjerava da pošalje trupe u Ukrajinu.

"Nemamo ni najmanju želju da šaljemo trupe u Ukrajinu. To bi bilo u suprotnosti sa našim osnovnim interesima", izjavio je Lavrov nakon sastanka.

Lavrov je naglasio da Rusija neće povećavati ni broj svojih vojnika na Krimu i napomenuo da nije bilo ruskih vojnika, niti agenata u Ukrajini, prenio je AFP.

On je izrazio želju da u Ukrajini hitno otpočne širi nacionalni dijalog.

U dokumentu, koji je danas usvojen na sastanku u Ženevi, dogovoreno je da se uputi zajednički poziv za hitnu obustavu nasilja u Ukrajini, kao i da se sve strane uzdrže od nasilja i provokacija.

U zajedničkom saopštenju sa sastanka se navodi da sve ilegalne oružane grupe moraju da budu razoružane, te da sve administrativne zgrade budu vraćene legitimnim vlasnicima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: