Svijet
1

Lavrov: Ko nam prijeti sankcijama?

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je prijetnje "sankcijama" i "bojkotom" Rusije zbog intervencije u Ukrajini.

"Oni koji pokušavaju da interpretiraju situaciju kao agresiju i prijete sankcijama i bojkotom isti su oni koji su sistematski ohrabrivali odbijanje dijaloga i konačno izazvali polarizaciju u ukrajinskoj zajednici", rekao je on na otvaranju zasedanja Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Lavrov je rekao i da je neophodno angažirati ruske vojnike u Ukrajini kako bi se "normalizirala politička situacija" u toj zemlji poslije promjene vlasti. On je optužio nove ukrajinske vlasti da žele da ugroze prava manjina u Ukrajini.

"Radikali nastavljaju da kontroliraju gradove. Umjesto obećanog, formirana je vlada pobjednika, Rada (parlament) je donijela odluku da se ograniče lingvistička prava manjina", rekao je Lavrov.

Navodeći i da je "rečeno da treba kazniti ruski jezik", Lavrov je stao u odbranu "jedinica samozaštite", čiji je cilj "zaštita stanovništva".

Odbacujući optužbe da je Rusija izvršila agresiju, Lavrov je rekao da Zapad, umjesto da vodi računa o dobrobiti ljudi u Ukrajini, sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije.

"Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih kalkulacija i stavljanje na prvo mjesto interesa naroda Ukrajine", rekao je Lavrov na sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Ukrajina je optužila Rusiju zbog vojne intervencije i pozvala Moskvu da povuče svoje trupe. Američki državni sekretar John Kerry jučer je rekao da je razgovarao s ministrima spoljnih poslova zemalja članica G8 i drugih zemalja i da su svi spremni da "idu do kraja" kako bi izolirali Rusiju.

SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Velika Britanija saopćile su da neće učestvovati na samitu G8 u junu u Sočiju.

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov, saglasni su po pitanju situacije u Ukrajini, saopćilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru Lavrov i Vang su podvukli da se "u velikoj mjeri slažu stavovi Rusije i Kine o situaciji u toj zemlji i okolini", navodi se u saopćenju i dodaje da je dogovoreno da se "o toj temi bude u bliskom kontaktu".

Rusija i Kina saveznici su u više diplomatskih akcija u kojima se protive stavovima Zapada, prenosi Beta.