Ruski ministar
84

Lavrov optužio SAD da se pripremaju za rat sa Sjevernom Korejom: Niste jaki ako imate dolar

L. S.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države, ali i Južnu Koreju i Japan da se pripremaju za rat sa Sjevernom Korejom.

Lavrov je na konferenciji za novinare Ujedinjenih nacija (UN) rekao da novi vojni blok koji okupljaju Sjedinjene Američke Države jača vojnu aktivnost i izvodi vježbe velikih razmjera.

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan opisali su svoje kombinirane vojne vježbe kao neophodne za suočavanje sa rastućim nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

"Odjednom je retorika Južne Koreje postala još neprijateljskija prema Pjongjangu. I u Japanu čujemo agresivnu retoriku", rekao je Lavrov te je dodao da se ozbiljno govori o uspostavljanju NATO infrastrukture uz pomoć SAD, prenosi Associated Press.

"Oni se pripremaju za rat sa DNRK", istaknuo je.

Naime, sjevernokorejski lider Kim Jong Un nedavno je bio na testiranju oružja i prijetnjama koje su podigle regionalne tenzije na najvišu tačku u posljednjih nekoliko godina.

Lavrov je uporedio Kimovu nedavnu najavu da Sjeverna Koreja neće težiti mirnom ujedinjenju sa Južnom s izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u kojem je rekao da neće postojati palestinska država nakon rata Izraela i Hamasa koji je u toku.

"Užasno je kada, umjesto jedinstva, imamo trendove koji nas dijele. A ipak, ovo je sistematski proces u mnogim regijama, a glavni doprinosi tom trendu su oni koji vjeruju da su gospodari svemira", smatra Lavrov.

"Ne treba samo da mislite da ste tako jaki samo zato što imate dolar", rekao je.

Također, Lavrov je rekao da se odnosi Rusije sa Sjevernom Korejom "lijepo odvijaju, prilično se aktivno razvijaju". Treba imati u vidu i da je Kim jedan od rijetkih svjetskih lidera koji otvoreno podržavaju rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.