Brojna delegacija
77

Lavrov okupio palestinske frakcije u Moskvi i pozvao na jedinstvo: "Izbit ćete im adut iz ruku"

V. K.
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u Moskvi je organizovao sastanak s palestinskim organizacijama na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Gazi i odnosima s Izraelom.

Između ostalog, Lavrov je poručio kako mu je drago što ima priliku razgovarati s predstavnicima svih većih palestinskih organizacija s kojima Rusija ima dugu i blisku vezu.

"Dinamika razvoja situacije u regionu i svetu treba da nas podstakne na aktivnije, produktivnije i konstruktivnije kontakte. Spremni smo za ovo. U svjetlu najnovijih dramatičnih događaja na okupiranim palestinskim teritorijama, ovaj format interakcije postaje još traženiji i relevantniji. Nadam se da i vi osjećate korist od takve komunikacije", rekao je Lavrov.

U osvrtu na situaciju u Gazi, Lavrov je kritikovao američko djelovanje.

"Pojas Gaze je zahvatio talas nasilja bez presedana. To je najvećim dijelom rezultat duge stagnacije u procesu rješavanja bliskoistočnog pitanje, uzrokovanog pokušajima SAD-a da monopoliziraju posredničke napore i promoviraju politike koje oni smatraju neophodnim za sebe. Sjedinjene Američke Države ne obraćaju pažnju na interese zemalja u regiji koje su godinama nezadovoljne", ističe šef ruske diplomatije.

Naglasio je kako je Rusija u više navrata zagovarala direktni dijalog Palestine i Izraela.

"Jedan od izgovora zbog kojih su pregovori odlagani je nedostatak jedinstva palestinskih redova. Jasno je da će efikasnost naših napora zavisiti od toga da li svi mogu staviti interese, ciljeve i sudbinu palestinskog naroda iznad trenutnih nijansi i razlika u pozicijama i pristupima. Ako najavite takav korak - obnovu palestinskog jedinstva na platformi Palestinske oslobodilačke organizacije, to će izbiti 'adute' iz ruku onih snaga koje su ih, pozivajući se na unutrašnje probleme na palestinskim teritorijama, iskoristile da odugovlače proces nagodbe na Bliskom istoku. Postoje i snage koje koriste tragične događaje u Gazi da 'zacementiraju' fragmentaciju i nejedinstvo palestinskih teritorija.

Na kraju, Lavrov je komentirao i rekonstrukciju palestinske vlade koju je izvršio predsjednik Mahmoud Abbas.

"Želimo Palestincima uspjeh u formiranju novog kabineta. Nadamo se da će ona odražavati tendenciju prevazilaženja razlika i da će se sastojati od ljudi koji zastupaju interese cijelog palestinskog naroda", zaključio je Lavrov.