{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lavrov: Nadam se da je NATO dovoljno mudar da spriječi Treći svjetski rat

F
FENA
18.10.2018. u 17:44
3
91
Lavrov: Nadam se da je NATO dovoljno mudar da spriječi Treći svjetski rat
3
Lavrov: Nadam se da je NATO dovoljno mudar da spriječi Treći svjetski rat
Foto: EPA-EFE
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nada se da će "NATO biti dovoljno mudar i spriječiti rat širokih razmjera", ali je upozorio da je "opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga s Rusijom".
On je to rekao u intervjuu za RT France, Paris Match i Figaro, odgovarajući na pitanje predstavljaju li vježbe NATO-a u Evropi prijetnju trećim svjetskim ratom.

"Vjerujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo vrlo zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a", istaknuo je šef ruske diplomatije, prenose ruski mediji.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Vijeća NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a bili su spremni samo za razgovore o Ukrajini.- Pokušavam ostati u granicama pristojnosti. Čine se pokušaji da se Vijeće NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe. To je, također, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika - rekao je Lavrov.

Naveo je i da su gotovo svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Evropi Curtisa Scaparrottija nisu dovoljni da se eliminiraju rastući rizici od nenamjernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog s Moskvom vuče korijene iz utjecaja Washingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

"Jasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD-a. Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih dužnosnika", zaključio je Lavrov, prenosi Al Jazeera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: