Govorio o svemu
28

Lavrov na godišnjoj konferenciji ismijavao sporazum Britanaca i Ukrajinaca, prozvao i SAD

L. S.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je svoju godišnju konferenciju za novinare u Moskvi, gdje je istaknuo svoje prognoze za 2024. godinu.
Lavrov je počeo konferenciju za novinare uvodnim napomenama koje pokrivaju pitanja unutrašnje i vanjske politike.

SAD nekada vladale svijetom, sada imaju konkurenciju

Istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države "vladale svijetom 500 godina" i da "nisu imale konkurenciju osim tokom Sovjetskog Saveza", ali tvrdi da ih sada nadmašuju druge države, no iako nije precizan o tome koje zemlje, u tom trenutku je podsjetio na odnose Rusije sa Kinom, za koje kaže da su u "najboljem periodu u historiji".

Sigurnosni sporazum između Velike Britanije i Ukrajine nazvao komičnim

Lavrov kaže da sporazum o sigurnosnoj saradnji koji su nedavno objavile Velika Britanija i Ukrajina nije promijenio vojne ciljeve Rusije te ga je nazvao "pomalo komičnim".

"Ciljevi će biti ostvareni. To je nedavno potvrdio predsjednik Putin", rekao je s tim u vezi.

Upitan o mogućnosti da ukrajinski izbori dovedu do toga da novi predsjednik bude spreman da razgovara s Rusijom, Lavrov kaže da ga ne zanima politički život Ukrajine.

Tvrdi da SAD nisu pokazale ni "najmanji interes" za okončanje rata te da Zapad umjesto toga "vodi prema eskalaciji ukrajinske krize".

Sugerira da bi Ukrajina mogla doživjeti "sličnu sudbinu" kao i Afganistan, podsjećajući da su se SAD povukle prije dvije godine nakon 20 godina rata.

"Ukrajinu čeka slična sudbina. Oni se oslanjaju na svoje gospodare, nisu svjesni da njihov gospodar misli samo na sebe", konstatirao je.

O uslovima za mirovne pregovore

Ruski ministar vanjskih poslova istaknuo je koji bi preduslovi bili neophodni za direktne mirovne pregovore s Ukrajinom.

Sergej Lavrov kaže da je jasno da Ukrajina neće odlučivati ​​kada će započeti ozbiljne razgovore jer je "jasno i očigledno da je Washington taj koji puca".

Ukrajina bi morala da odbaci antiruski "rasizam", "nacističku ideologiju" i svoje "težnje za članstvom u NATO-u", kaže on.

Ali Zapad "nije zainteresovan za bilo kakve pregovore", kaže Lavrov.

O američkim udarima na Jemen i njenoj podršci Izraelu

Ruski ministar smatra da su SAD i Velika Britanija "prekoračile i u osnovi pogazile sve norme međunarodnog prava". Dodao je i da niko nije dobio ovlasti da bombarduje Jemen.

On kaže da su američka opravdanja za udare bila "patetična".

Podsjećamo, prošle sedmice su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine zračnih napada na Huti snage u Jemenu.

Militantna grupa je mjesecima napadala komercijalne brodove u Crvenom moru, vitalnom brodskom putu za svjetsku ekonomiju tvrdeći da su povezani s Izraelom.