Svijet
0

Lavrov: Bilo bi žalosno da ne čujem ništa novo od Turske

FENA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu navečer da je spreman da se na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Beogradu susretne sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, ali i dodao da bi bilo žalosno da ne čuje ništa novo.

"Želimo razjasniti turski stav, pošto oni inzistiraju na tom sastanku i da čujemo što Turci žele kazati, pored onoga što su rekli javno. Bit će tužno ako ne bude ništa novo", rekao je Lavrov novinarima na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem po dolasku u Beograd.

Lavrov je dodao i da Rusija ima postaviti neka pitanja Turskoj, demantirajući istodobno navode u turskim medijima da je u razgovoru s turskim kolegom odbacio korištenje "vruće telefonske linije" 25. novembra.

"Ta linija je već postojala, ali Turci to nisu nijednom iskoristili", rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Lavrov je kazao da Rusija predlaže da se zatvore tursko-sirijska i tursko-iračka granica kako bi se presjekli nelegalni tokovi nafte preko kojih se financira tzv. islamska država i objasnio da se u tome mogu iskoristiti sa obje strane dobrovoljne jedinice Kurda koje su saveznice koalicije koju predvode SAD.

"Ako bi islamska država pokušala spriječiti uspostavljanje ovih barijera, siguran sam da će ruske zračne snage, zajedno sa antiterorističkom koalicijom, na čijem čelu su SAD, biti u mogućnosti pružiti podršku iz zraka spriječiti te pokušaje", rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Moskva već odavno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija upozoravala da Islamska država trguje naftom i dodao da će Rusija upoznati VSUN i generalnog tajnika UN-a o svim podacima koje ima o nelegalnoj trgovini naftom tzv. islamske države iz Iraka i Sirije sa Turskom.