Eks-Ju ekspedicija
0

Lavine iznad 7.800 metara, jedan sherpas teško povrijeđen

FENA
Međunarodna ekspedicija od 14 planinara iz bivše Jugoslavije u ponedjeljak se suočila s novim poteškoćama u svom pohodu na Cho Oyu (8.201 metara nadmorske visine) na Himalajima.

Naime, prema riječima vođe ove ekspedicije Dragana Jaćimovića, uočili su lavinu negdje iznas 7.800 m koja se odvojila i pokupila nekoliko sherpasa koji su krenuli da fiksiraju uže. Jedan od njih Mingma, koji je u timu ove ekspedicije, teško je povrijeđen i trenutno je u toku njegova transportacija do najbliže bolnice.

Ova situacija mijenja sve budući da niti jedan sherpas sada ne želi ići na visine i fiksirati užad.

"Sačekat ćemo njihovu konačnu odluku nakon koje ćemo saznati da li prekidamo ekspediciju ili idemo dalje", dodao je Jaćimović.

Ponedjeljak je inače bio divan dan u baznom kampu na 5.500 metara, a vjetar nije bio jak zbog čega su se i odlučili da krenu prema vrhu.

"Od rane zore adrenalin se osjetio među ekipom, a svi su krenuli prema C1 (6.500 m) i to je trebalo značiti da će 30. septembar biti dan za uspon", kazao je Jaćimović.

Članovi ekspedicije su se javili da su stigli u C1 i svi su dobro, još je preostalo da se sačeka zadnja odluka sherpasa te da se donese plan za nastavak ekspedicije.