Izbori u veseloj atmosferi
0

Laura Chinchilla - prva žena predsjednica Kostarike

Sarajevo-x.com
Laura Chinchilla (Foto: AP)
Laura Chinchilla (Foto: AP)
U historiji Kostarike žena je prvi put izabrana za predsjednika države, što je za partiju National Liberation do sada neviđena pobjeda. Pobjeda Laure Chinchille proslavljena je u karnevalskom duhu.

"Zahvaljujem se svim ženama iz prošlosti koje su mi ostavile otvorena vrata politike u Kostariki. Moja vlada će biti na usluzi svim ljudima dobre volje i srca", rekla je Chinchille, a javlja CNN.

Novoizabrana predsjednica dobila je 46,8 posto glasova. Njen suparniči kandidat Otto Sollis iz partije Citizen Action priznao je poraz nakon što su izborni rezultati pokazali da je dobio 25,1 posto glasova građana Kostarike. Glasalo se i za dva potpredsjednika, 53 kongresmena i 495 vijećnika.

Dan izbora je proslavljen širom zemlje. Zahvaljujući šarenilu i dobrom raspoloženju građana, sve je izgledalo kao jedan veliki karneval. Na proslavi su bila čak postavljena i glasačka mjesta za djecu gdje su ona mogla, baš kao i odrasli, da glasaju za svog kandidata i da se dobro našale.

Ostavština bivšeg predsjednika Oscara Ariasa je dobru, te on napušta predsjednički tron kao još uvijek cijenjen i popularan vođa.