Važni razgovori
69

Lagumdžija u Davosu imao niz susreta sa učesnicima i bio uvodničar panela

A. P.
Pedesetom jubilarnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prisustvovao je dr. Zlatko Lagumdžija i imao niz susreta sa njegovim učesnicima, a bio je i jedan od uvodničara.

Forum u Davosu je okupio više od 3.000 lidera iz političkog, poslovnog, akademskog i javnog života pod nazivom "Akteri izgradnje povezanog i održivog svijeta“ (Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World).

Lagumdžija je tokom dvodnevnog boravka bio jedan od uvodničara na Davos Forumu Pojasa i puta posvećenom visokokvalitetnom razvoju i smanjivanju siromaštva. Uspješna iskustva, kao i ona koja to nisu, nas navode na to da se borba protiv siromaštva ne može voditi samo kroz pravedniju raspodjelu postojećeg bogatstva. Prije svega je potrebna jasna i institucionalno vođena strategija koja je usmjerena ka bržem i održivom razvoju uz paraleno ulaganje u centre izvrsnosti naučnoistraživačkog rada i stalnom ulaganju u obrazovanje, saopćeno je.

Učestvujući na panelu o vještačkoj inteligenciji i globalnom upravljanju dr. Lagumdžija je ukazao na potrebu za multilateralnom strukturom koja će biti platforma za neophodne politike i akcije usmjerene ka refleksijama vještačke inteligencije na četvrtu industrijsku revoluciju i ukupni razvoj čovječanstva.

U tom svjetlu dr. Lagumdžija je imao i niz razgovora vezanih za pripremu predstojećeg Svjetskog kongresa o globalnom upravljanju vještačkom inteligencijom.

Skupu u Davosu je prethodio 20. skup visokog nivoa Nizami Ganjavi međunarodnog centra koji je održan u Atini pod pokroviteljstvom predsjednika Grčke Prokopiusa Pavlopulosa na kojem je Lagumdžija vodio panel posvećen klimatskim promjenama.

Pitanja proširenja Zapadnog Balkana, statusa Bosne i Hercegovine i aktivnosti na ispravljanju nepravde prema Sjevernoj Makedoniji su bila u fokusu razgovora koje je Lagumdžija imao sa predsjednikom Pavlopulosom i ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.