|

La Nina glavni krivac za poplave

La Nina glavni krivac za poplave
0
F
FENA
6.1.2011. u 14:49
0
komentara
0

dijeljenja
La Nina glavni krivac za poplave Foto: AFP
Za dosad neviđene poplave koje su pogodile Queensland na sjeveroistoku Australije, kojima je pogođeno više od 200.000 stanovnika, australska meteorološka služba optužuje klimatsku pojavu La Ninu.
Kako navodi meteorološka služba, La Nina, koja se u julu ponovno pojavila na Pacifiku, udružena s ekstremnim meteorološkim uvjetima, donijela je Queenslandu godinu s najobilnijim padavinama otkako se bilježe mjerenja.

Poplavljeno je četrdesetak gradova na području velikom kao Francuska i Njemačka zajedno.

"U julu su se stvorili uvjeti za La Ninu i većinu područja u Australiji zahvatile su oborine jače od prosjeka", dodaje služba u svom godišnjem izvještaju.

"Drugi dio godine (od jula do decembra) bio je najvlažniji otkako se bilježe mjerenja", rekli su.

Obilne kiše pale su oko Božića na ionako vlažno tlo, uzrokujući izlijevanje rijeka koje su poplavile hiljade kvadratnih kilometara poljoprivrednog zemljišta i ugljenokopa, ističe se u izvještaju. Za razliku od El Nina, La Ninu odlikuje porast temperature gornjih slojeva mora u centralnom i istočnom dijelu Tihog okeana.

Kako navodi Svjetska meteorološka organizacija (WMO), ovaj klimatski fenomen prate uglavnom jake kiše u Indoneziji, Maleziji i Australiji, razdoblja suše u Južnoj Americi, oluje u ekvatorskom dijelu Atlantika, valovi hladnoće u Sjevernoj Americi i kišno vrijeme na jugoistoku Afrike.

WMO-a je u oktobru saopćila da je La Nina, koja se ponovno pojavila u julu, sada na vrhuncu i trebala bi potrajati još šest mjeseci, najavljujući jače monsunske kiše i veći broj uragana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.