British Petroleum
0

Kvar na opremi otkriven sedmicama prije eksplozije?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Radnik sa naftne platforme "Deepwater Horizon" u Meksičkom zaljevu Tyrone Benton rekao je da je on prijavio curenje nafte u sigurnosnoj opremi na postrojenju nekoliko sedmica prije eksplozije kojom je izazvana najveća ekološka katastrofa u historiji SAD-a.

Prema njegovim riječima, curenje nafte nije tada popravljeno, već je pokvarena mašina isključena i sve je zavisilo od druge takve naprave.

Britanska naftna kompanija "British Petroleum" (BP), koja je iznajmila platformu, saopštila je da su za tu operaciju i održavanje odgovorni vlasnici postrojenja "Transocean".

"Transocean" je sa svoje strane saopštio da je naprava uspješno testirana prije nesreće.

Sredinom aprila kada je odjeknula eksplozija na naftnoj platformi "mašina za sprečavanje izduva" nije radila. Ova naprava trebalo je da spriječi isticanje nafte iz izvora.

Ova mašina sastoji se od velikih ventila, koji bi trebalo da presijeku dovod i spriječe isticanje nafte iz glavnog izvora.

Kontrolna konzola je mozak te mašine, na kojoj ima elektronike i hidraulike i tu je Benton uočio problem.	
"Vidjeli smo curenje kod konzole i nakon toga smo obavijestili nadležne. Oni su u kontrolnoj sobi odakle mogu da isključe konzolu i uključe drugu tako da se proizvodnja ne obustavlja", rekao je Benton, prenosi BBC.

Stručnjak za naftnu proizvodnju profesor Ted Paček sa Univerziteta u Teksasu bio je iznenađen Bentonovim iskazom, ističući da je to neprihvatljivo jer ukoliko se pojavi bilo kakav dokaz da mašina za sprečavanje izduva  ne funkcioniše kako treba onda je potrebno izvršiti popravku na svaki mogući način.

Benton je naglasio da je njegov nadležni odmah poslije otkrića isticanja poslao e-mailove "BP"-u i "Transoceanu".

On nije znao da kaže da li je curenje kod konzole zaustavljeno prije eksplozije.

Benton je istakao da bi popravka konzole značila privremeno obustavljanje bušenja u vrijeme kada su troškovi rada na platformi za "BP" iznosili 500 000 dolara.

Platforma "Deepwater Horizon" potonula je 20. aprila nakon eksplozije kod obala Louisiane. 
Jedanaest radnika poginulo je kada se na platformi sredinom aprila dogodila eksplozija nakon čega je nafta počela da ističe iz oštećene cijevi na dubini od oko 1.600 metara. 

Velika naftna mrlja ocijenjena je kao najveće zagađenje naftom u historiji SAD-a.