Svijet
1

Kurz: Ko ne želi rat mora odgovoriti političkim mjerama

Klix.ba
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Sebastian Kurz (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz poručuje, povodom krize u Ukrajini, da ko ne želi rat mora odgovoriti političkim mjerama, i da su sankcije Rusiji bile politička mjera.

On je, pred ministarsku konferenciju Vijeća Evrope u utorak u Beču, na kojoj će učestvovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ukazao da ne treba očekivati čuda od tog skupa, dodajući da je važno da se u slučaju napete situacije, koja je trenutno prisutna u Ukrajini, vode razgovori i ponude "kanale za dijalog".

"Austrija je uvijek bila dobro tlo za dijalog, ali istovremeno moramo biti svjesni da za tako napeto stanje ne postoji jednostavno i brzo rješenje", naglasio je Kurz u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

On je ukazao da se proteklih sedmica situacija ponovo pogoršala i da je posebno na istoku došlo do dramatičnog zaoštravanja.

Istovremeno je dodao da je važan pozitivan razlog puštanje na slobodu posmatrača OEBS-a.

"Niko od nas nema interes za učvršćivanje frontova i zbog toga ne bi trebalo da imamo interes za obnavljanje Hladnog rata", poručio je Kurz.

On je ocijenio, iako nije bilo očekivane reakcije ruske strane, ispravnim dosadašnje mjere EU.

"To je bio ispravan put, jer ako ne želimo rat onda ne smijemo odgovoriti vojnim, već političkim mjerama, a sankcije su politički odgovor", podvukao je Kurz.

Također je najavio da Austrija neće priznati rezultat najavljenih referenduma u Donjecku i Lugansku, ističući da je to pogrešan put da borci za separatizam, koji su oružjem zaposjeli zgrade, žele da održe izjašnjavanje građana.

"Možemo samo da se nadamo da će se te osobe urazumiti", naglasio je on.

Upitan kako predsjednički izbori, zakazani 25. maja u Ukrajini, pod ovim teškim uslovima mogu biti validni, Kurz je izrazio nadu da će se okvirni uslovi za izbore poboljšati, istakavši da su ti izbori potrebni.

"Samo izborima je moguće dobiti legitimnog predsjednika i političke snage u Ukrajini. Ti izbori bi, pod redovnim uslovima, sigurno doprinijeli stabilizaciji", uvjeren je šef austrijske diplomatije.

Kurz je, upitan da li se kriza sada širi i na jug Ukrajine, izrazio žaljenje što postoje demonstranti i oružane snage, koji su plaćeni za izazivanje nemira i destabilizaciju zemlje.

Na konferenciji Vijeća Evrope, institucije kojom trenutno predsjedava Austrija, učešće je najavio šef ukrajinske diplomatije Andrej Dešcica, a očekuje se dolazak i ruskog ministra Sergeja Lavrova.

Prema pisanju austrijskih medija, u Beč na skup, koji će biti u znaku krize u Ukrajini, doputovat će i britanski ministar inostranih poslova William Hague, njegov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier.