{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kurz dovodi Gusenbauera u svoj tim savjetnika

18.4.2014. u 10:31
1
10
Kurz dovodi Gusenbauera u svoj tim savjetnika
1
Kurz dovodi Gusenbauera u svoj tim savjetnika
Sebastian Kurz (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz najavio je tim iskusnih i poznatih savjetnika među kojima je i aktuelni savjetnik srbijanske vlade i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Gusenbauer.
Gusenbauer Kurza savjetuje od izbijanja krize na Krimu u vezi Ukrajine i Rusije.

Portparol ministra Gerald Fleischmann je objasnio da već postoje "neformalni" kontakti sa ekspertima iz više oblasti, koje treba da se "institucionalizuju".

Pored Gusenbauera u timu, kako piše bečki dnevnik "Kurir", bit će nekadašnji generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je ujedno sa Marttijem Ahtisaariem vodio pregovore o Kosovu i Metohiji pod pokroviteljstvom UN, Albert Rohan.

U timu će biti direktorica jevrejskog muzeja grada Beča Danielle Spera, bivša evropska komesarka Benita Ferrero-Waldner, nekadašnji evropski komesar Franz Fischler, predsjednik Udruženja industrijalaca Georg Kapsch.

Prema Fleischmannu postojat će još mnogo drugih savjetnika, koji će u zavisnosti od teme biti dodati timu eksperata, a svi će raditi bez nadoknade.

Uspostavljanje tima savjetnika je jedan od tri koraka modernizacije Ministarstva.

Pored toga bit će uspostavljen i "think tank" pod rukovodstvom diplomate Aleksandra Salenberga, a planirano je i otvaranje Ministarstva za debate i manifestacije koje bi podržale rad Kurza.

Težište rada Ministarstva, na šta ukazuje i dovođenje u tim savjetnika Gusenbauera i Rohana, je Balkan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: