Turska
0

Kurdski jezik bi se mogao učiti u školama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kurdski jezik bi mogao da uđe u državne škole u vidu fakultativne nastave, u okviru reformi koje je zamislila turska vlada u korist kurdske zajednice, izjavio je u srijedu jedan premijerov savjetnik.
  • Zainteresirani studenti mogu da izaberu kurdski jezik kao fakultativni nastavu. Oni koji to budu željeli moći će da ga nauče, izjavio je za dnevne novine Aksam Omer Celik, poslanik Stranke pravde i razvoja koja je na vlasti, prenosi AFP.

  • Da se o ovoj mjeri nije razmišljalo, došlo bi do podizanja berlinskog zida u domenu kulture između Kurda i Turaka, naglasio je poslanik.

Turska vlada je najavila da će raditi na "demokratskom otvaranju" prema 12 miliona Kurda kako bi razriješila oružani sukob koji već 25 godina traje između Kurdistanske radničke stranke (PKK) i snaga reda u kojem je izgubilo život 45.000 osoba.

Učenje kurdskog u privatnim školama legalizirano je 2002. godine kako bi se povećale šanse Turske da uđe u Evropsku uniju. Te škole su danas zatvorene, jer roditelji žele da njihova djeca nauče svoj maternji jezik u besplatnim državnim školama.

Vlada još nije precizirala kakve je mjere zamislila, a one već izazivaju protivljenje opozicje koja tvrdi da one prijete jedinstvu zemlje.

Celik je ististirao na činjenici da će turski ostati ustavni jezik i odbacio zahtjeve za autonomijom jugoistočnog dijela Anadolije naseljenog pretežno Kurdima.

Vođa kurdskih pobunjenika Abdullah Odžalan bi uskoro trebalo da iz zatvora objavi "mapu puta" za postizanje mira.

Turski predsjednik Abdullah Gul je ponovo odbacio bilo kakav dijalog s PKK-om, organizacijom koju EU, Ankara i Washington smatraju terorističkom.