Svijet
5

Kurdi pokrenuli ofanzivu protiv IDIL-a u namjeri da preuzmu Sindžar

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kurdske snage su uz podršku koalicijskih zračnih snaga pokrenuli ofanzivu protiv terorističke grupe IDIL u iračkom gradu Sindžaru s namjerom da uspostave kontrolu.

Zauzimanje Sindžara je jedan veliki korak prema podjeli područja na kojem je IDIL uspostavio kalifat. Kroz ovaj grad prolazi cesta koja povezuje Mosul, koji je pod kontrolom IDIL-a, sa ostalim gradovima koje kontroliše u Siriji. No, ovom cestom prolaze i konvoji sa prijeko potrebnim namirnicama za 1,5 miliona ljudi koji još uvijek žive u Mosulu. Cijene hrane u gradu su visoke, a aktivisti tvrde da vlada glad.

"Zauzimanje Sidžara nije samo moralna pobjeda, nego i mogućnost da se uspostavi redovna opskrba namirnicama i drugim potrepštinama. To je ključno za buduće borbe", rekao je general Mark Hertling.

U operaciji učestvuje 7.500 Pešmergi, kurdskih boraca, a grad je napadnut s tri strane. Prije početka napada su Kurdi saopćili da ne očekuju lagan zadatak. Komadanti procjenjuju da je u gradu ostalo oko 300 ptipadnika IDIL-a koji se namjeravaju boriti do smrti. Također, Kurdi očekuju da će naići na minska polja i bombe.

"Kada Kurdi uđu u grad, napredak će biti veoma spor. Morat će pregledati k uću po kuću, ulicu po ulicu. Bit će veoma teško", kazao je penzionisani poručnik Rick Francona.

Svijet je prošle godine gledao užasne scene kada se na planinu Sindžar popelo oko 50.000 Jezida bježeći od pokolja koje su vršili pripadnici IDIL-a. Oko 5.000 muškaraca i dječaka u Sindžaru je masakrirano, a tinejdžerke i žene su prodane u ropstvo. Od tada je Sindžar postao užasan, uništen grad, a jedini stanovnici su pripadnici IDIL-a, koji se bore protiv malih grupa kurdskih boraca.

Za napad na Sindžar je mobilizovano oko 5.000 jezidskih boraca, većinom farmera, dok manji broj ima vojno isustvo.