Svijet
19

Kurdi osvajaju teren džihadista IDIL-a, preuzeli tri sela i ključnu komunikaciju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pešmerge uz podršku iračkog zrakoplovstva uspjele su zauzeti tri sela sjeveroistočno od Bagdada od džihadista Islamske države (IDIL) u ponedjeljak i odbile dva napada u drugoj regiji, objavili su dužnosnici.

Pobunjenici predvođeni IDIL-om zauzeli su velike dijelove iračkog teritorija nakon što su 9. juna pokrenuli ofanzivu u zemlji. Iračka vojska i pešmerge (kurdski borci) iz autonomnog područja Kurdistana sučeljavaju se s njima na više fronti.

U ponedjeljak su kurdske snage, uz podršku iračkog zrakoplovstva, preuzele od džihadista tri sela u području Džalavle, u pokrajini Dijala, kao i jednu od glavnih cesta koje koriste pobunjenici za prijevoz boraca, materijala i namirnica, izjavio je general pešmerga.

Kurdske jedinice pred zauzimanjem su svih ulaza u grad Džalavla koje žele uzeti od IDIL-a već sedmicama, dodao je oficir.

Sjevernije pobunjenici su izveli dva napada na većinski šiitski grad Tuz Hurmatu, 175 km sjeverno od Bagdada.

Kurdske snage, i ovdje uz podršku iračkog zrakoplovstva, odbile su dva napada vođena u noći s nedjelje na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro, po kurdskimdužnosnicima prenosi Hina.