Svijet
0

Kultni "Inspektor Derrick" član zloglasne "Mrtvačke glave

SRNA
Horst Tappert, glavni lik kultne njemačke serije "Inspektor Derrick", bio je pripadnik SS jedinica - ovo saznanje šokiralo je brojne fanove serije i nepovratno narušilo njen imidž.

"Inspektor Derrick" jedan je od najpoznatijih njemačkih TV likova. Horst Tappert, koji je preminuo prije pet godina, zahvaljujući ulozi Derricka - besprijekornog, pomalo dosadnog inspektora bez mušica i bez privatnog života - postao je slavan.

U čak 102 zemlje Horst Tappert je bio najpoznatiji njemački glumac i na taj način presudno je obilježio sliku poslijeratnih njemačkih televizijskih junaka u svijetu. Utoliko je veće zaprepašćenje nad mračnim detaljima iz njegove prošlosti.

Tappert je decenijama krio da je za vrijeme nacističke Njemačke bio član zloglasnih borbenih jedinica SS-a.

Inspektor Derrick jedan je od najpoznatijih njemačkih televizijskih likova na svijetu. Pet godina nakon smrti glumca koji je igrao taj lik na vidjelo su izašle činjenice koje su šokirale brojne Derrickove fanove.

Do otkrića o prošlosti poznatog njemačkog televizijskog inspektora došlo je zahvaljujući istraživanju politologa iz Joerga Beckera. On je došao do podataka da je Tappert kao mladić bio član jedinica SS-a.

Nakon početne šutnje i Kancelarija za informirasanje porodica palih boraca nekadašnjeg Wehrmachta potvrdila je je da je Tappert od 1943. godine bio član tenkovske brigade "Mrtvačka glava".

Ne zna se ništa ni o učestvovanju Tapperta u zločinima te zloglasne brigade niti o tome šta je stvarno radio. Službeno, borbene jedinice SS-a bile su - dobrovoljna vojska, podsjećaju mediji.

Nema sumnje u to da su borbene jedinice SS-a po istočnom frontu ubijale i palile, kao i da je veliki broj njihovih pripadnika, barem neko vrijeme, bio poslat u koncentracione logore gdje su obavljali zadatke čuvara, ali konkretnih dokaza i podataka o tome koje su jedinice učestvovale u kojim pojedinačnim zlodjelima - nema.

Francuski, britanski, austrijski i švicarski mediji prenose skandal, a "dobri Horst Tappert" preko noći je postao "zločinac" - prenosi Deutsche Welle.

Holandska tv mreža "Mak" odmah je najavila da će ovo otkriće imati i posljedice - otkazano je za juli planirano prikazivanje 20 epizoda "Derricka".

Tappert nije jedini poznati Nijemac koji je skrivao nacističku prošlost.

Najpoznatiji je slučaj Guntera Grassa, njemačkog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koji je priznao članstvo u paravojnoj organizaciji nacističkog SS-a.

Problem je bio u tome što je Grass godinama prije toga važio za "glas savjesti" i prozivao mnoge Nijemce koji su krili svoju mračnu prošlost.

Mnogi su tvrdili da Grass nikada ne bi ni priznao svoje učešće u SS jedinicama da nije saznao da će istina biti objavljena, pa nije imao izbora.